24 Sep 2023

Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš

Gimnazijalci iz Niša zamislili su da prostor u okviru škole (na kojem ništa nije zasađeno) postane Učionica na otvorenom, klimatska bašta korisna kao mesto za druženje i učenje studenata i učenika.

S tim u vezi, ideja im je da posade kesten - i to da naprave pelcere sadnica i sami ih proizvedu, a ovaj proces već su započeli. Naime, veliki listovi kestena prave značajnu senku i dobar hlad, na taj način održavajući temperaturu prihvatljivu za čoveka tokom toplih dana. Pored toga, izložili su planove u vezi s kreiranjem zelenih zidova od bršljana (za koje već imaju sadnice i dobru volju!), jer je ova biljka korisna za održavanje vlage vazduha i za upijanje štetnih materija kao što je formaldehid i drugi toksični gasovi.

Stabilnost ekosistema podržaće i pravljenjem kućica za veverice na kestenu koje, ne samo što su vesele i simpatične životinje, već ujedino pomažu u širenju zelene površine s drvećem rasađujući plodove ove i drugih orašastih biljaka koje već imaju oko škole (orah i lešnik).

U okviru akcije merenja različitih parametara u svom školskom dvorištu učenici, upoređujući svoje rezultate s rezulatatima klimatskih istraživanja od pre sto godina, zaključili su da se vrednost srednjih dnevnih temperatura tokom aprila i maja povećala za 1.5 do 2.2 stepena Celzijusa. Rezultate su posmatrali na osnovu podataka sa sajta meteoblue.com, a na osnovu toga zaključili su da se klima u njihovom gradu menja, donoseći sve toplije dane tokom proleća, uz sve veći broj oluja s gradom (posledice su velika materijalna šteta na automobilima, krovovima, poljoprivrednim gazdinstvima izazvana gradom), što je jasan uticaj klimatskih promena.

Koristeći podatke Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, zapazili su da su temperature u Srbiji i gradu Nišu u porastu, posebno u poslednjih 15 godina. Istakli su da je 2013. godina bila najtoplija u periodu aprila i maja (najviše prosečne dnevne temperature u zadnjih 10 godina), što je tada dovelo do poplava u poljoprivrednoj proizvodnji (okolina grada-naselja uz Moravu i Nišavu), narušavanje životinjskih staništa i poremećaje u funkcionisanju saobraćaja.

Na kraju priče o klimatskom projektu učenika gimnazije “Svetozar Marković” stoji njihov apel da se podjednako svi potrudimo i radimo na pozitivnim i održivim promenama i podizanju svesti o važnosti utacaja klime na naš život.  Naposletku, priroda je naš saveznik i moramo joj se prilagoditi.