24 Sep 2023

Školski centar “Nikola Tesla”, Vršac

Školski centar “Nikola Tesla” iz Vršca, u svojoj kreativnoj brošuri  projekta Zeleni dnevnik, podelili su s nama akcije poboljšavanja mikroklime u njihovoj sredini, što podrazumeva sađenje preko dvadeset stabala drveća u toku samo jedne školske godine - dokumentujući to fotografijama njihovog školskog dvorišta nekad i sad, otkad je oplemenjeno drvećem i travnjakom o kojem svi redovno brinu.

Problem mikroklime rešavaju ozelenjavanjem, a u planu je i postavljanje fontane koja bi podigla nivo vlažnosti i smanjila temperaturu, dok bi žubor vode delovao opuštajuće i prijatno tokom boravka u letnjikovcu učeničkog parka. Pored toga, predlog je i da se učionice oplemene biljkama u cilju pročišćenja vazduha i ulepšavanja prostora.

Svoja merenja učenici su uporedili s onima iz 2003. godine i zaključili da je tačno pre deset godina, tokom meseca aprila, prosečna temperatura bila 4,4  stepeni, dok je 2023. godine to 13,5 stepeni Celzijusa.

Za kraj, naveli su svoje predloge za sprečavanje rasta temperature, navodeći akcije širenja svesti o neophodnosti promena navika i o dešavanjima u prirodi na koja se obazire svega mali broj ljudi, usmeravanja ka ekonomičnoj proizvodnji/potrošnji i cirkularnoj ekonomiji, čuvanju prirodnih resursa od zagađivanja, ekološkog osvešćivanja građanstva i još mnogih drugih.