24 Sep 2023

Srednja škola “Dušan Trivunac Dragoš”, Svrljig

U okviru aktivnosti Zeleni dnevnik učenici škole “Dušan Trivunac Dragoš” marljivo su sprovodili merenje temperature u školskom dvorištu, osmislili planove za ozelenjivanje svog dvorišta, ali i kreirali neverovatnu aplikaciju pod nazivom Green Life.

Merenje klimatskih elemenata (temperatura i vlažnost vazduha, procena oblačnosti i opis pojave) odvijalo se devet puta dnevno u periodu od 20.02.2023. godine do 04.05.2023 godine, na istočnoj strani školskog dvorišta.

Kad je reč o uređenju njihove škole, učenici su imali ideju da jedan deo prostora iskoriste za botaničku baštu, koja bi sadržala letnjikovac sa policama za literaturu dostupnu svim učenicima, kao i učionicu na otvorenom, gde bi realizovali nastavu tokom sunčanih dana. Ovoj akciji pridružio bi se i Pokret gorana iz Svrljiga, kroz svoj doprinos u vidu donacije različitih vrsta biljaka. Pored toga, njihova inicijativa usmerena je i na popularizaciju bicikala kao prevoznog sredstva kojim se smanjuju gužve i zagađenja, te je njihova zamisao da deo prostora iskoriste za postavljanje stalaka za biciklove. Razmišljajući o tome kako svoje ideje da prošire i uključe celu lokalnu zajednicu,  zaključili su su da pošumljavanje, botanička bašta, solarni panel, pa ni reciklaža neće značajno doprineti poboljšanju, ako se kod ljudi ne probudi svest o neophodnosti očuvanja životne sredine. Tada su došli na ideju o kreiranju aplikacije Green Life.

Naime, škola je kreirala predlog projekta čiji je integralni deo aplikacija Green Life, koja ima za cilj smanjenje klimatskih promena i ekološkog otiska u zajednici. Ideja je da se pojedinci i preduzeća u lokalnoj oblasti mobilišu da preduzmu konkretne akcije i mere za očuvanje planete. Angažovanjem zajednice i pružanjem podrške i resursa, ovaj projekat nastoji da stvori kolektivni uticaj koji doprinosi zaustavljanju klimatskih promena na lokalnom nivou.

Aplikacija Green Life sadržala bi kalkulator ekološkog i karbonskog otiska koji bi zapravo predstavljao meru našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promene. Ovo bi korisnicima dalo uvid u to kako i koliko njihovo ponašanje utiče na zagađenje lokalne životne sredine, a istovremeno bi se podstakli da postave realne ciljeve smanjenja zagađenja na osnovu njihove početne procene otiska. Bili bi obezbeđeni resursi i smernice o efikasnim strategijama za redukovanje emisija u različitim oblastima (energetska efikasnost, održivi transport, smanjenje otpada i promene načina života), a korisnici bi u aplikaciji, svake nedelje u mesecu, dobijali plan koji sadrži upustva za smanjenje ekološkog otiska, kao i upitnik u kome bi mogli da iznose rezultate, sugestije za nove izazove, anegdote i eventualne predloge.

Pored toga, aplikaciju bi pratila i kampanja za podizanje svesti i edukaciju članova zajednice o klimatskim promenama i njihovim lokalnim uticajima, kao i radionice i predavanja o praktičnim koracima za smanjenje ekološkog otiska. Ideja je i da aplikacija sadrži sistem za praćenje napretka učesnika, koji bi im obezbedio redovne povratne informacije o njihovim dostignućima u smanjenju zagađenja, a posle svakog uspešno odrađenog izazova korisnici bi dobijali zelene poene. Oni s najviše osvojenih izazova i dobijenih poena bili bi nagrađeni, a priče o uspešnim izazovima delile bi se s javnošću sa namerom da budu inspiracija i drugima.

Škola “Dušan Trivunac Dragoš” svoje planove usmerila je na potencijalno proširenje ovog projekta na susedne zajednice, formiranju partnerstava i udruživanju s drugim lokalnim inicijativama za širi domet. Saradnja s lokalnom upravom, organizacijama zajednice i preduzećima će pomoći da se obezbedi uspeh i održivost projekta. Kroz kombinaciju edukacije, praćenja napretka i društvenog angažovanja, GreenLife želi da inspiriše ljude da preduzmu konkretnu akciju za očuvanje životne sredine.