24 Sep 2023

Zeleni dnevnik - vodič za naučna istraživanja

Svesni činjenice da se klima menja u celom svetu, pa i u našem okruženju, te da su sve duži i intenzivniji periodi toplog vremena, pokrenuli smo aktivnost “Zeleni dnevnik – vodič za naučna istraživanja”, koja ima za cilj da edukuje mlade o složenim pitanjima klimatskih promena. Jer, kada su velike vrućine (što je sve češći slučaj!) tek onda većina nas shvati da je prijatnije biti u prirodi, umesto u betonskom okruženju. Sa više zelenila, naš okoliš može da postane mala oaza koja pomaže smanjenju uticaja globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Kako je ova aktivnost izgledala u praksi?

Kada smo 30. septembra 2022. godine raspisali poziv za učešće u “Zelenom dnevniku”, u roku od mesec dana, koliko je konkurs bio otvoren, prijavio nam se veliki broj osnovnih i srednjih škola. Za škole koje su odgovorile na kriterijume poziva, uz pomoć klimatologa pripremili smo priručnik i razvili standardizovani komplet za merenje, koji su koristili da bi prikupili uporedive podatke između gradova. U toku dve radne nedelje u aprilu, učenici su imali zadatak da mere niz klimatskih parametara. Akciju su svakodnevno sprovodili u školskom dvorištu ili drugom okruženju, a rezultate su upoređivali s klimatskim istraživanjima u datoj sredini pre deset, pedeset i sto godina (ako takvi podaci postoje).

Osam škola zadovoljilo je kriterijume poziva, a neke od njih postigli su i zapažene rezultate: OŠ „Nikolaj Velimirović“ (Šabac), SŠ „Dušan Trivunac Dragoš“ (Svrljig), Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ (Niš), Školski centar „Nikola Tesla“ (Vršac), Gimnazija „Stevan Puzić“ (Ruma), Gimnazija "Svetozar Marković" (Niš), Gimnazija Priboj i Prva kragujevačka gimnazija. Bilo je tu neverovatnih flipbook-ova, snimaka dronom, video – zapisa, predloga mobilnih aplikacija, korisnih i promišljenih “zelenih” rešenja za škole i celu zajednicu, tehnološkog i inovativnog pristupa, odličnih fotografija, zaključaka, kao i još mnogo toga. S tim u vezi, ideja i plan su da se sa učesnicima organizuje svojevrstan okrugli sto, na kojem bi upoređivali saznanja i iskustva, usvojili naučne koncepte, pojave i procese, stekli određene veštine koje će upotrebiti i u svakodnevnom životu,  ali – što je jednako važno – možda sklopili lepa i značajna prijateljstva.  

Ovaj poduhvat realizovan je u okviru Evropske noći istraživača, odnosno, projekta ReFocuS Art kojim koordiniše Centar za promociju nauke, zajedno sa partnerima Institutom za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu i Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.