EU ćošak

Kroz EU ćošak pratite naučne i lične priče istraživača i usput saznajte kako je moguće uz pomoć Evropske Unije ispuniti naučne snove. U EU ćošku, dok se kroz brošure i priče naših istraživača upoznajete sa načinima stipendiranja, finansiranja, mobilnosti istraživača i studenata, popunite našu anketu i pokupite poklončiće. Upoznajte i saradnike DAAD informativnog centra, kao i DAAD alumnistkinje Ivanu Marković i Draganu Grbić, i saznajte kako da svoje obrazovanje i karijeru upotpunite boravkom u Nemačkoj. U Beogradu će vam istraživanja različitih naučnih fenomena u okviru evropskih projekata predstaviti uspešni istraživači Ivana, Zorana i Ivan.

Dr Zorana Kurbalija Novičić predstaviće svoj projekat iz oblasti populacione genetike, gde voćna mušica Drosophila predstavlja model istraživanja raznovrsnosti života. Zorana je dobitnik prestižne EU stipendije Marija Kiri za istraživanja. Trenutno živi i istražuje u Upsali (Švedska), ali kao i uvek do sada biće u Beogradu za Noć istraživača kao savršen motivator  koji će vam pomoći da otkrijete naučnika u sebi!

Dr Ivan Gligorijević će vas upoznati sa bežičnim elektroencefalografom “SMARTING” mBrainTrain-a. Usput ćete saznati nešto više o uređaju SMARTING i njegovim primenama, “neurofeedback” treninzima za kontrolu sopstvenih moždanih signala, praćenju fokusa i budućnosti mobilnog EEG-a.

MSc Ivana Budinski se upravo vratila u Beograd na kratku pauzu od istraživanja slepih miševa u Italiji, na koje je otišla preko programa Erasmus+. Pogledajte zajedno s njom filmove o životu slepih miševa i naučite kako najbolje istražiti slepe miševe i koliko oni zaista migriraju. Koliko morate biti brzi da biste pratili let slepog miša?

Sa vama će biti i Isidora Milošev i Tamara Taslaman

Lokacije: Francuski Institut, Savsko šetalište (Kalemegdan)

Učesnici

Zorana Kurbalija Novićić
Tamara Taslaman
Ivana Budinski
Ivan Gligorijević
Isidora Milošev
Dragana Grbić