06 Sep 2022

Ulice pod svetlom nauke

Posle dugo vremena - vidimo se uživo na Evropskoj noći istraživača u Srbiji – pod sloganom - Ulice pod svetlom nauke.
Ovogodišnja, trinaesta po redu Evropska noć istraživača u Srbiji biće održana 30. septembra i 1. oktobra, od 16 do 22 časa, a svi sadržaji biće u potpunosti besplatni za sve posetioce.

Nakon dve godine, nauka ove jeseni ponovo izlazi na ulice, a naučne istraživačice i istraživači zauzeće i brojne trgove, ustanove kulture, parkove, kao i niz drugih javnih mesta. Zbog toga će glavna tema ove godine upravo biti „ulična nauka“, a sva dešavanja biće organizovana potpuno besplatno za širu publiku svih uzrasta.

 

U cilju promocije nauke i približavanja naučno-istraživačkog rada posetiocima svih uzrasta, Evropskoj noći istraživača i ove godine pridružiće se i naša zemlja, a naučni program biće organizovan u sledećim gradovima: Beograd, Niš, Kragujevac, Inđija, Pirot, Pančevo, Čačak, Gornji Milanovac, Kruševac, Trstenik, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Leskovac, Ranovac/Petrovac na Mlavi, Kikinda, Šabac, Negotin, Zaječar, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac.

Jedan od tematskih fokusa ove godine biće neraskidive veze nauke i umetnosti, sa akcentom na brojne načine koji upućuju na to da je vrlo često i sama nauka jedna od vrsta umetnosti.

 

S druge strane, kroz aktivnosti projekta ScienceSCool, naučnici će se truditi da ukažu na značaj nauke za svakodnevni život i kroz kombinaciju zabave i nauke razbiju brojne predrasude o istraživačkom poslu.

U posebnom fokusu biće klimatske promene i zaštita životne sredine. Posebno ćemo naglasiti ulogu nauke u razvoju postojećih i novih obnovljivih izvora energije, na putu ka ostvarivanju ’zelenih’ gradova i prevazilaženju pitanja klimatskih promena.