21 Sep 2023

Zaronite u naučni svet - Predstavljen program 14. Evropske noći istraživača

Na konferenciji za medije, održanoj 21. septembra u beogradskom EU Info centru, program Evropske noći istraživača predstavile su Aleksandra Divac Rankov, ispred Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Danijela Vučićević ispred Centra za promociju nauke.

Svečano otvaranje manifestacije biće održano u beogradskom Muzeju nauke i tehnike 29. septembra u 16 sati. Nakon toga kreće bogat program u glavnom gradu, od lova na blago, preko naučnih avantura i otvorene laboratorije, do koncerta i cirkuskih akrobacija.

Programi će biti održani u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, Luki Beograd, tržnim centrima Ušće i BIG i na platou ispred Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakultetu za fizičku hemiju.

Aleksandra Divac Rankov istakla je da će van Beograda jedan od glavnih centara dešavanja biti Pomoravlje, gde će aktivnosti trajati tokom cele sledeće nedelje.

- U Paraćinu možete da saznate kakvu moć ima struja, koliko je jaka paukova mreža, dok ćete u Rekovcu moći da učestvujete u trci kroz Njutnove zakone. U Ćupriji ćete otkriti kako da pobedite u stonom fudbalu, napravite kosmičke kapsule ili sopstvenu dugu, da je uvek imate pored sebe. U Despotovcu možete da vidite kako funkcioniše ljudsko oko, a u Svilajncu kako nastaju fosili i žive mravi - navela je Aleksandra Divac Rankov samo neke od brojnih sadržaja pripremljenih u okviru projekta SciencesCool.

Danijela Vučićević
iz Centra za promociju nauke predstavila je projekat ReFocus Art koji se održava već drugu godinu.

- Centar za promociju nauke je tokom cele godine radio na pripremi i osmišljavanju ovog programa. Sa odabranim školama radili smo na konkursima „Stvarajmo zajedno” i „Zeleni dnevnik”. One će na Noći istraživača predstaviti svoje proizvode i prototipove zasnovane na STEAM-u - izjavila je Danijela Vučićević.

U naučnim klubovima širom Srbije, počev od ponedeljka, 25. septembra, biće održane aktivnosti za publiku različitog uzrasta u okviru Nedelje istraživača. U Šapcu će, pomoću origami aktivnosti, moći da se vrate u ledeno doba i upoznaju omiljene dinosauruse, a u utorak počinje sa radom naučni kafe u Kragujevcu koji će, na veoma jednostavan način, približiti nauku svima.

- Od ove godine imamo dva nova naučna kluba u Novom Sadu i Zaječaru koja su doprinela decentralizaciji nauke. Moramo da izađemo iz Beograda i povežemo se na nivou lokala i zajedno sa saradnicima  radimo na bitnim stvarima - istakla je Danijela Vučićević. 

Sve u svemu, na stotine programa u 24 grada širom Srbije očekuju posetioce u okviru 14. Evropske noći istraživača. Zagrevanje je već počelo, zahuktavamo se od ponedeljka sa Nedeljom istraživača, a velika završnica biće održana 29. i 30. septembra od 16 do 22 sata.

Evropska noć istraživača organizovana je uz podršku Evropske unije sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, a u Srbiji se realizuje kroz dva pomenuta projekta: ReFocus Art i SciencesCool. 

Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ - Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move - from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”.